Rollistan i Wednesday: En översikt över karaktärerna

rollistan i Wednesday

Wednesday är Netflixs nya serie som utforskar Wednesday Addams tonårsliv på Nevermore Academy. I huvudrollen ser vi den unga och talangfulla skådespelerskan Jenna Ortega, känd från filmer som Scream och X. Ortega gör en minnesvärda tolkning av den ikoniska karaktären med sitt distinkta kroppsspråk och deadpan leverans av repliker.

Vid hennes sida har vi Catherine Zeta-Jones och Luis Guzmán som det excentriska paret Morticia och Gomez Addams. Zeta-Jones är elegant och mystisk i rollen som den gotiska modern Morticia, medan Guzmán spelar den lekfulla och kärleksfulla fadern Gomez med värme. Deras dynamik fångar essensen av det älskade paret och ger serien en familjär grund.

Gwendoline Christie, känd från Game of Thrones, gör ett starkt intryck som Nevermores rektor Larissa Weems. Christies auktoritära närvaro skapar spänning och konflikt i mötet med den rebelliska Wednesday.

Rollistan inkluderar även flera lovande nykomlingar som Hunter Doohan, Percy Hynes White och Emma Myers, som spelar Wednesdays klasskamrater på Nevermore. Deras karaktärer bidrar till att skapa en färgstark och mångfacetterad värld runt vår protagonist.

Samspelet mellan Jenna Ortegas Wednesday och den starka ensemblen av skådespelare är en av seriens stora styrkor. Rollistan andas nytt liv i den klassiska Familjen Addams på ett fräscht och underhållande sätt, med Ortega som den självklara stjärnan.

Hela rollistan i Wednesday

SkådespelareKaraktärAvsnitt
Jenna OrtegaWednesday Addams9 avsnitt
Emma MyersEnid Sinclair9 avsnitt
Hunter DoohanTyler Galpin9 avsnitt
Percy Hynes WhiteXavier Thorpe9 avsnitt
Joy SundayBianca Barclay9 avsnitt
Georgie FarmerAjax Petropolus9 avsnitt
Christina RicciMarilyn Thornhill9 avsnitt
Victor DorobantuThing9 avsnitt
Gwendoline ChristiePrincipal Larissa Weems8 avsnitt
Riki LindhomeDr. Valerie Kinbott8 avsnitt
Jamie McShaneSheriff Donovan Galpin8 avsnitt
Naomi J. OgawaYoko Tanaka8 avsnitt
Johnna Dias-WatsonDivina8 avsnitt
Oliver WatsonKent8 avsnitt
Moosa MostafaEugene Ottinger6 avsnitt
Luyanda Unati Lewis-NyawoDeputy Ritchie Santiago6 avsnitt
Daniel HimschootHyde Monster6 avsnitt
Iman MarsonLucas Walker5 avsnitt
Calum RossRowan Laslow4 avsnitt
Cezar GrumazescuCoach Vlad4 avsnitt
George BurceaLurch3 avsnitt
Morgan BealeJonah3 avsnitt
Tommie Earl JenkinsMayor Noble Walker3 avsnitt
Islam BouakkazCarter3 avsnitt
Catherine Zeta-JonesMorticia Addams2 avsnitt
Luis GuzmánGomez Addams2 avsnitt
Isaac OrdonezPugsley Addams2 avsnitt
William HoustonJoseph Crackstone2 avsnitt
Rina MahoneyJanet Ottinger2 avsnitt
Karina VaradiWednesday (6y)2 avsnitt
Georgia GoodmanSue Ottinger2 avsnitt
Murray McArthurFabian2 avsnitt
Fred ArmisenUncle Fester1 avsnitt
Olimpia MalaiThe Minister1 avsnitt
Nitin GanatraDr. Anwar1 avsnitt
Lucius HoyosYoung Gomez1 avsnitt
Cheherezade Valentine Okotaka-EbaleLou-Anne Walker1 avsnitt
Max PembertonDalton1 avsnitt
Oliver WickhamYoung Larissa Weems1 avsnitt
James ClayEthan Hanson (Hiker)1 avsnitt
Edward KennedyMC Blood Suckaz1 avsnitt
Ismail KesuYoung Sheriff Walker1 avsnitt
Lachele CarlAgnes1 avsnitt
Caroline LawrieMartha1 avsnitt
Lisa O’HareArlene1 avsnitt
Gwen JonesYoung Morticia Addams1 avsnitt
Sophia NomveteConnie Jorgensen1 avsnitt
Ichirô YûkiKenichi Tanaka1 avsnitt
Amanda DrewEsther Sinclair1 avsnitt
Gloria GarciaGoody’s Mom1 avsnitt
Ryan EllsworthMurray Sinclair1 avsnitt
Simon FurnessGrumpy Farmer1 avsnitt
Gracy GoldmanGabrielle1 avsnitt
Lewis HayesGarett Gates1 avsnitt
Philip RoschAnsel Gates1 avsnitt
Seth FuentesNevermore Student1 avsnitt
Ben WilsonYoung Deputy Galpin1 avsnitt
Steve Buscemi1 avsnitt
Thandiwe Newton1 avsnitt
Horia BazavanNevermore Student (uncredited)8 avsnitt
Chloe CateStudent (uncredited)2 avsnitt
Lil WradKid (uncredited)1 avsnitt

Jenna Ortega som Wednesday Addams

Jenna Ortega, en ung skådespelerska med mexikanskt och puertoricanskt påbrå, har tagit världen med storm i sin tolkning av Wednesday Addams i Netflixserien med samma namn. Trots sin unga ålder har Ortega redan en imponerande meritlista, med roller i serier som Jane the Virgin och You.

Men det var rollen som Wednesday som verkligen satte Ortega på kartan. För att förbereda sig för den ikoniska karaktären lade Ortega ner mycket tid på att lära sig nya färdigheter. Hon tog lektioner i fäktning och cello flera gånger i veckan, övade på Wednesdays distinkta gångstil och lärde sig till och med att prata tyska och latin.

Ortega ville göra något unikt med rollen, trots att den spelats briljant tidigare av Christina Ricci. Hon valde att porträttera Wednesday som mer socialt awkward, med en självsäkerhet som är mer dold under ytan. Ortega är också stolt över att få representera sin latinamerikanska bakgrund i rollen, något som aldrig gjorts förut med Wednesday Addams.

Ortegas hårda arbete och dedikation har verkligen lönat sig. Hennes tolkning av Wednesday har hyllats av både fans och kritiker, och serien slog rekord på Netflix direkt när den släpptes. Med sin talang, charm och arbetsvilja lär vi få se mycket mer av Jenna Ortega i framtiden, både som Wednesday Addams och i många andra spännande roller.

Återkommande Addams Family-medlemmar

I Netflixserien Wednesday får vi se flera av de älskade medlemmarna i Addams Family vid sidan av Jenna Ortegas Wednesday. Catherine Zeta-Jones, känd från filmer som Chicago och Ocean’s Twelve, axlar rollen som den eleganta och makabra modern Morticia. Zeta-Jones för med sig både värme och mystik till karaktären.

Som Morticias make Gomez ser vi Luis Guzmán, vars karriär sträcker sig över fyra decennier med roller i filmer som Boogie Nights och Carlito’s Way. Guzmán ger Gomez en blandning av charm, intensitet och komisk tajming.

I rollen som Wednesdays yngre bror Pugsley hittar vi Isaac Ordonez. Detta är den unga skådespelarens första stora roll, men han gör ett starkt intryck som den busiga och uppfinningsrika Pugsley.

En annan nykomling i Addams Family är Fred Armisen som spelar Fester, Gomez excentriska bror. Armisen är mest känd för sina komiska roller i Saturday Night Live och Portlandia. Han ger Fester en bisarr energi och fungerar som en oväntad mentor för Wednesday.

Tillsammans skapar dessa skådespelare en ny version av Addams Family som känns både bekant och fräsch. Deras samspel fångar den mörka humorn och udda charmen som alltid har definerat denna älskade familj.

Nevermore Academys fakultet och studenter

Nevermore Academy är fylld av en brokig skara lärare och elever, alla med unika personligheter och förmågor.

Rektorn Larissa Weems spelas av Gwendoline Christie, känd från Game of Thrones. Christie ger Weems en sträng men rättvis aura. Hon vill elevernas bästa men tvekar inte att ta i med hårdhandskarna när det behövs.

Emma Myers gör rollen som Enid Sinclair, Wednesdays varulvsrumskompis. Myers har sagt att hon och Enid delar samma energi och entusiasm. Hon ville få fram Enids värme och lojalitet under den stökiga ytan.

Xavier Thorpe, en konstnärlig och plågad ung man, porträtteras av Percy Hynes White. White har nämnt att han kände igen sig i Xaviers kreativitet och intensitet. Han jobbade för att visa Xaviers sårbarhet bakom den tuffa fasaden.

Bianca Barclay, skolans ”queen bee”, spelas av Joy Sunday. Sunday säger att hon gillar Biancas självsäkerhet och ledarskap. Hon ville utforska vad som driver Bianca och göra henne till mer än en stereotyp populär tjej.

Tillsammans skapar dessa skådespelare den levande väven av relationer och intriger som definierar livet på Nevermore. Deras engagemang lyser igenom i de nyanserade och övertygande porträtten av dessa minnesvärda karaktärer.

Jericho invånare

I den lilla staden Jericho möter vi flera färgstarka karaktärer som spelas av erfarna skådespelare.

Jamie McShane tar sig an rollen som Sheriff Donovan Galpin. McShane har en lång karriär bakom sig med roller i populära serier som Sons of Anarchy, Bloodline och The Lincoln Lawyer. Som Jerichos sheriff utstrålar han en blandning av tuffhet och charm.

Riki Lindhome spelar stadens psykolog Dr. Valerie Kinbott. Lindhome är mest känd som ena halvan av humorduon Garfunkel and Oates. Hon har även synts i serier som Gilmore Girls, The Big Bang Theory och Another Period som hon skapade och spelade huvudrollen i. I Wednesday får hon visa prov på en mer allvarlig sida.

En annan Jericho-bo är Marilyn Thornhill som spelas av Christina Ricci. Ricci har en speciell koppling till Familjen Addams-franchisen då hon som barn slog igenom i rollen som Wednesday i de två långfilmerna från 90-talet. Nu är hon tillbaka i samma universum, men i en helt ny roll.

Ricci har haft en lång och varierad karriär sedan genombrottet. Hon har spelat såväl indie-filmer som stora Hollywoodproduktioner. På senare år har hon även gjort flera uppmärksammade TV-roller, bland annat i Yellowjackets som gav henne en Emmy-nominering 2022.

Med sin mörka utstrålning och komiska timing passar Ricci perfekt in i Wednesday. Det blir spännande att se vad hennes mystiska karaktär Marilyn har för roll i handlingen.

Sammanfattning och framtida säsonger

Wednesday har blivit en enorm succé för Netflix och fansen längtar redan efter mer av den makabra tonåringen Wednesday Addams och hennes övernaturliga äventyr på Nevermore Academy. Serien förnyades snabbt för en andra säsong efter det hyllade mottagandet och de imponerande tittarsiffrorna.

Vad kan vi då förvänta oss av säsong 2? Seriens skapare har hintat om att de har planer för flera säsonger framöver. Jenna Ortega lär så klart återvända i titelrollen, tillsammans med flera andra populära karaktärer som Enid Sinclair (Emma Myers), Xavier Thorpe (Percy Hynes White) och Tyler Galpin (Hunter Doohan).

Nya skurkar och mysterier kommer säkert att introduceras. Kanske får vi se mer av Wednesdays föräldrar Morticia och Gomez, briljant porträtterade av Catherine Zeta-Jones och Luis Guzmán. Fler medlemmar av den excentriska Addams-familjen kan mycket väl dyka upp. Vem vet, kanske till och med Christina Ricci som spelade Wednesday i 90-talsfilmerna gör comeback i en ny roll?

En sak är säker – Wednesday har bara börjat sin resa. Med en sådan stark första säsong och ett kreativt team som brinner för att utforska karaktärerna vidare, lär det bli många fler säsonger fyllda av mörk humor, övernaturliga inslag och Wednesdays ständiga kamp mot allt som är tråkigt och konventionellt. Framtiden ser onekligen spännande ut för seriens fans.