Upptäck rollistan i Trolltider – Legenden om Bergatrollet

Upptäck rollistan i Trolltider – Legenden om Bergatrollet

Årets julkalender i SVT, Trolltider – Legenden om Bergatrollet, bjuder på en imponerande ensemble av skådespelare i både stora och små roller. I huvudrollerna ser vi de unga talangerna Matilda Gross som spelar människoflickan Saga och Ossian Skarsgård som trollet Love. De två barnen måste samarbeta för att stoppa det onda Bergatrollet från att vakna och ta över världen.

Matilda Gross har tidigare spelat huvudrollen i två filmer om Nelly Rapp. Ossian Skarsgård kommer från den berömda skådespelarfamiljen Skarsgård och gör här sin första stora roll.

I andra viktiga roller ser vi Kjell Bergqvist som trollet Gorm, Katarina Ewerlöf som Märta och Malte Gårdinger som trollet Kotte. Komikern Henrik Dorsin dyker upp som vätten medan Nour El Refai spelar häxan Mara.

Övriga som tillhör rollistan i Trolltider – Legenden om Bergatrollet är bl.a. Helmon Solomon som fen Dorabella, Claes Månsson som Stubbe, Annika Hallin som Siv och Lena-Pia Bernhardsson som skogsrået. Även Emma Broomé, Razmus Nyström, Samuel Astor och Ville Virtanen syns i mindre men minnesvärda roller.

Hela rollistan i Trolltider – Legenden om Bergatrollet

SkådespelareKaraktärAvsnitt
Ossian SkarsgårdLove24 avsnitt, 2023
Kjell BergqvistGorm24 avsnitt, 2023
Hampus HallbergGustav24 avsnitt, 2023
Mimmi CyonSleva24 avsnitt, 2023
Katarina EwerlöfMärta24 avsnitt, 2023
Malte GårdingerKotte24 avsnitt, 2023
Matilda GrossSaga24 avsnitt, 2023
Helmon SolomonDorabella24 avsnitt, 2023
Nour El-RefaiMara24 avsnitt, 2023
Annika HallinSiv24 avsnitt, 2023
Claes MånssonStubbe24 avsnitt, 2023
Emma BrooméServilia24 avsnitt, 2023
Henrik DorsinVätten24 avsnitt, 2023
Hulda Lind JohansdottierKlåff24 avsnitt, 2023
Razmus NyströmKlamp24 avsnitt, 2023
Samuel AstorVidfarna24 avsnitt, 2023
Ville VirtanenRolf24 avsnitt, 2023
Ted ÅströmGösta24 avsnitt, 2023
Sovi RydénTroll24 avsnitt, 2023
Joel FranzénJournalist1 avsnitt, 2023
Karin HanserJournalist1 avsnitt, 2023
Lena-Pia BernhardssonSkogsråetOkända avsnitt
Magnus EhrnerRagnarOkända avsnitt

Huvudrollerna

I årets julkalender ”Trolltider – legenden om bergatrollet” får vi följa de unga hjältarna Saga och Love, spelade av Matilda Gross och Ossian Skarsgård.

14-åriga Matilda Gross gör rollen som människoflickan Saga. Det här är Matildas första stora tv-roll. Hon bor vanligtvis i Skåne men fick flytta till Stockholm under inspelningen.

– Det var jätte-, jätte-, jättekul. Jag fick jobba med massor av underbara människor som var helt grymma, säger Matilda om inspelningen.

Trollet Love spelas av Ossian Skarsgård. 15-årige Ossian är son till Stellan Skarsgård och halvbror till bland andra Alexander, Gustaf och Bill. Han har tidigare medverkat i filmen ”Bränn alla mina brev” tillsammans med Bill, samt i ”The Wife” och den första säsongen av ”Trolltider”.

Kjell Bergqvist gör comeback som trollet Gorm, en roll han även spelade i Trolltider 1979. Den folkkäre skådespelaren har synts i otaliga filmer och tv-serier genom åren.

Häxan Mara spelas av komikern och skådespelaren Nour El Refai. 36-åriga Nour har medverkat i flera komediserier och filmer, men det här är hennes första roll i en familjeproduktion.

– Jag har alltid velat spela en häxa! Det var så roligt att få förvandlas till Mara med smink, dräkt och allt, säger Nour.

Övriga roller

I andra viktiga roller ser vi Helmon Solomon som den godhjärtade fen Dorabella. Helmon Solomon är en uppskattad skådespelare som tidigare medverkat i produktioner som Beck och Fake Patient.

Malte Gårdinger, den unge stjärnskotten från succéserien Young Royals, gestaltar det busiga trollet Kotte. Gårdinger har uttryckt sin entusiasm över att få vara en del av den ikoniska julkalendern.

Den folkkära skådespelaren Katarina Ewerlöf ikläder sig rollen som den godmodiga Märta. Ewerlöf har lång erfarenhet från både film och TV, med roller i produktioner som Paradiset och Talismanen.

Henrik Dorsin, känd från Solsidan, spelar den plikttrogna Vätten. Dorsin har sagt att han minns Trolltider från sin barndom och ser fram emot att få förmedla den stämningsfulla blandningen av humor och läskighet.

Veteranerna Claes Månsson och Lena-Pia Bernhardsson, från originalserien 1979, gör också gästspel i den nya versionen. Bernhardsson återvänder som Skogsrået, medan Månssons roll ännu inte avslöjats.

Kopplingar till originalet

I SVT:s nya julkalender ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” från 2023 finns flera kopplingar och blinkningar till originalserien ”Trolltider” från 1979. Två av skådespelarna från den klassiska julkalendern dyker upp i nya roller.

Kotte blir Gösta

Ted Åström, 78 år, som spelade trollet Kotte i originalet gör ett gästspel i 2023 års version. Han gestaltar karaktären Gösta, som kommer hem till Märta (spelad av Katarina Ewerlöf) för en middagsdejt. Gösta tror först att Märta är rik och friar till henne, men när han inser att så inte är fallet tar han snabbt tillbaka frieriet och lämnar dejten.

Mara förvandlas till Skogsrået

Lena-Pia Bernhardsson, 78 år, som spelade den elaka häxan Mara 1979 medverkar också i nya ”Trolltider”. Denna gång gör hon rollen som Skogsrået, en karaktär som hjälper den nya inkarnationen av Mara (spelad av Nour El Refai) att gömma den magiska Bärnstenen.

Genom att låta dessa två folkkära skådespelare från den ursprungliga ”Trolltider” dyka upp skapar man en nostalgisk koppling och kontinuitet mellan de två versionerna av julkalendern, med 44 års mellanrum. Det blir ett sätt att hylla och bygga vidare på arvet från en av Sveriges mest uppskattade och ihågkomna julkalendrar genom tiderna.