Rollistan i Top Gun (1986, originalet)

En titt på rollistan i Top Gun: Kända ansikten och nya talanger

Actiondramat Top Gun från 1986 är en av de mest ikoniska filmerna från 80-talet. Filmen följer den unga och talangfulla stridsflygaren Pete ”Maverick” Mitchell, spelad av Tom Cruise, när han antas till elitskolan Top Gun. Där möter han sin största rival, Tom ”Iceman” Kazansky, spelad av Val Kilmer, och inleder en romans med sin civila instruktör Charlotte Blackwood, spelad av Kelly McGillis.

Rollistan i Top Gun (1986) är imponerande och bidrog starkt till filmens enorma succé. Förutom Cruise, McGillis och Kilmer hittar vi Anthony Edwards som Mavericks bästa vän och navigatör Nick ”Goose” Bradshaw. Meg Ryan gör ett tidigt framträdande som Goose fru Carole. Andra minnesvärda skådespelare är Tom Skerritt som Mavericks mentor Mike ”Viper” Metcalf och Michael Ironside som den stenhårda instruktören Rick ”Jester” Heatherly.

Tack vare den stjärnspäckade rollistan och fartfyllda actionscenerna blev Top Gun en av 1986 års absolut största biosuccéer. Filmen cementerade Tom Cruise som en av Hollywoods mest lysande stjärnor och är än idag älskad av fansen för sin tidlösa kombination av spänning, romantik och 80-talsnostalgi.

Hela rollistan i Top Gun (1986)

SkådespelareRoll
Tom CruiseMaverick
Kelly McGillisCharlie
Val KilmerIce
Anthony EdwardsGoose
Tom SkerrittViper
Michael IronsideJester
John StockwellCougar
Barry TubbWolfman
Rick RossovichSlider
Tim RobbinsMerlin
Clarence Gilyard Jr.Sundown
Whip HubleyHollywood
James TolkanStinger
Meg RyanCarole
Adrian PasdarChipper
Randall BradyLt. Davis
Duke StroudAir Boss Johnson
Brian SheehanSprawl
Ron ClarkInquiry Commander
Frank PesceBartender
Pete PettigrewPerry Siedenthal
Troy HunterRadio Operator
Linda Rae JurgensMrs. Metcalf
T.J. CassidyAdmiral T.J. Cassidy (as Admiral T.J. Cassidy)

Tom Cruise som Maverick

Tom Cruises ikoniska roll som den hetlevrade stridsflygaren Pete ”Maverick” Mitchell i Top Gun blev hans stora genombrott och cementerade hans status som Hollywoods nya actionhjälte. Maverick är en skicklig men våghalsig pilot som ständigt tänjer på gränserna och utmanar sina överordnade. Hans självsäkra attityd och rebelliska natur sätter honom ofta i trubbel, men det är också det som gör honom till en exceptionell flygare.

En komplex och karismatisk rollfigur

Cruise porträtterar Maverick med en bländande karisma och intensitet som fångar publikens uppmärksamhet från första stund. Under filmens gång får vi se flera sidor av Mavericks personlighet – den självsäkra machopiloten, den sårbara romantikern och den lojala vännen. Cruise navigerar skickligt mellan dessa olika nyanser och skapar en mångfacetterad och engagerande rollfigur.

En central del av Mavericks utveckling är hans relation till sin navigatör och bästa vän Goose, spelad av Anthony Edwards. När Goose tragiskt omkommer under ett uppdrag tvingas Maverick konfrontera sin egen dödlighet och omvärdera sin inställning till livet och kärleken. Cruise fångar på ett övertygande sätt Mavericks känslomässiga resa från sorg och självtvivel till förnyad beslutsamhet.

Top Gun blev en enorm succé och etablerade Cruise som en av Hollywoods mest eftertraktade skådespelare. Rollen som Maverick visade på hans förmåga att bära en film och leverera en karismatisk prestation som resonerade med publiken. Det blev startskottet för en lång rad framgångsrika actionfilmer och dramaroller som ytterligare befäste Cruises stjärnstatus under de följande decennierna.

Kelly McGillis som Charlie

Kelly McGillis spelade rollen som Charlotte ”Charlie” Blackwood, en civil instruktör på Top Gun-skolan som blir Mavericks kärleksintresse. Charlie är en astrofysiker och en stark, självständig kvinna som inledningsvis motstår Mavericks närmanden. Men så småningom faller hon för hans charm och de inleder en passionerad romans.

Dynamiken mellan Charlie och Maverick

Relationen mellan Charlie och Maverick är en viktig del av den ursprungliga Top Gun-filmen. Deras romans tillför ett emotionellt djup till den actionfyllda handlingen. Till en början är Charlie inte imponerad av Mavericks kaxiga attityd och riskfyllda flygning. Men när hon lär känna honom bättre ser hon sårbarheten och den genuina talangen under hans bravad.

McGillis och Tom Cruise hade en fantastisk kemi på skärmen som gjorde deras kärlekshistoria trovärdig och engagerande. Charlie utmanar Maverick och driver honom att bli bättre, både som pilot och som person. I gengäld hjälper Maverick Charlie att slappna av och njuta av livet utanför arbetet.

Till slut ställs deras relation på prov av Mavericks bästa vän Goose död och Charlies förestående flytt till Washington, D.C. för hennes karriär. Men i slutändan hittar de tillbaka till varandra, vilket antyder en gemensam framtid.

McGillis tankar om rollen och Top Gun: Maverick

För Kelly McGillis var rollen som Charlie i Top Gun ett genombrott som gjorde henne till en stjärna på 1980-talet. Hon uppskattade hur karaktären skrevs som Mavericks jämlike snarare än bara ett kärleksintresse. Skådespelerskan har dock varit öppen med sina blandade känslor kring filmens arv och sin tid i rampljuset.

Anmärkningsvärt är att McGillis inte blev tillfrågad att återuppta sin roll i uppföljaren Top Gun: Maverick från 2022. Hon har sagt att hon tror att detta beror på att hon har åldrats naturligt och inte längre passar in i Hollywoods mall. Även om hon är besviken har McGillis uttryckt att hon är bekväm med sitt utseende och inte lägger värde på de ytliga aspekter som underhållningsindustrin värdesätter.

Trots att Charlie inte medverkar i Maverick spelar hennes relation med Maverick fortfarande en stor roll. Uppföljaren introducerar ett nytt kärleksintresse, Penny Benjamin, som nämndes kort i den första filmen. För många fans förblir dock McGillis Charlie en integrerad del av Top Gun-berättelsen och Mavericks personliga resa.

Val Kilmer som Iceman

Val Kilmer spelar den coola och självsäkra piloten Tom ”Iceman” Kazansky i Top Gun, en perfekt rival till Tom Cruise’s hetlevrade Maverick. Deras intensiva relation driver mycket av filmens handling, med Iceman som ständigt ifrågasätter Mavericks förmågor och attityd.

Kilmers porträtt av Iceman är minst sagt minnesvärt. Med en fräck leende, solglasögon och ständigt tuggande på tuggummi utstrålar han kaxig självsäkerhet. Icemans repliker som ”You’re everyone’s problem. That’s because every time you go up in the air, you’re unsafe.” och ”You can be my wingman anytime.” har blivit ikoniska.

Iceman i uppföljaren

Val Kilmer återvände, trots svåra hälsoproblem efter en cancerbehandling, för en viktig biroll som Iceman i uppföljaren Top Gun: Maverick. I en känslomässig scen möts de gamla rivalerna igen, där Iceman nu är amiral och Mavericks beskyddare.

Kilmer har sagt att det betydde oerhört mycket för honom att medverka, och att inspelningen var väldigt speciell och känsloladdad. Han pushade hårt för att få vara med och Tom Cruise insisterade på hans medverkan. Resultatet är en av uppföljarens starkaste scener som ger extra tyngd åt Icemans och Mavericks relation.

Val Kilmers coola och karismatiska tolkning av Iceman är en viktig del av magin i Top Gun. Rivaliteten och vänskapen med Maverick förblir hjärtat i berättelsen, även 36 år senare.

Övriga nyckelroller

Anthony Edwards som Goose

Anthony Edwards spelade rollen som LTJG Nick ”Goose” Bradshaw, Mavericks radarofficer och bästa vän. Goose var en älskvärd, avslappnad familjefar som ofta agerade som rösten av förnuft till den våghalsige Maverick. Edwards porträtt av Goose tillförde hjärta och humor till filmen, vilket gjorde hans rollfigurs tragiska död under en träningsolycka desto mer gripande.

Tom Skerritt som Viper

Tom Skerritt porträtterade LT Rick ”Viper” Heatherly, en erfaren marinflygare och Top Gun-instruktör. Viper var en tuff men rättvis mentor för de unga piloterna, och pressade dem till deras gränser samtidigt som han erbjöd vägledning och stöd. Skerritts starka närvaro och tyngd adderade djup till karaktären, vilket gjorde Viper till en minnesvärd figur i filmen.

Michael Ironside som Jester

Michael Ironside spelade rollen som LCDR Rick ”Jester” Heatherly, en annan Top Gun-instruktör och skicklig motståndare i luften. Jester var känd för sin raka attityd och sin förmåga att övermanövrera även de bästa piloterna under träningsövningar. Ironsides intensiva prestation gjorde Jester till en formidabel motståndare och en nyckelspelare i filmens flygsekvenser.

Birollerna i Top Gun, inklusive Anthony Edwards, Tom Skerritt och Michael Ironside, tillförde djup och dimension till sina roller, vilket förstärkte filmens emotionella påverkan och bidrog till att skapa en övertygande berättelse bortom de högtflygande actionsekvenserna. Deras prestationer var avgörande för filmens framgång och bestående popularitet.