En översikt av rollistan i Prison Break

En översikt av rollistan i Prison Break

Prison Break blev snabbt en tittarfavorit när serien hade premiär 2005. En stor del av framgången kan tillskrivas den rollistan i Prison Break som gav liv till de fascinerande karaktärerna.

I huvudrollerna ser vi Wentworth Miller som den genialiske ingenjören Michael Scofield och Dominic Purcell som hans bror Lincoln Burrows, oskyldigt dömd till döden. Deras komplexa brödrarelation och desperata kamp för frihet och rättvisa utgör själva kärnan i serien.

Men Prison Break är mer än en duo-show. Amaury Nolasco gör ett starkt intryck som Michaels cellkamrat och vapendragare Fernando Sucre. Robert Knepper är både skrämmande och fängslande som den oberäknelige Theodore ”T-Bag” Bagwell.

Rockmond Dunbar bidrar med djup som den slitne familjefadern Benjamin ”C-Note” Franklin. Sarah Wayne Callies porträtterar Dr Sara Tancredi, fängelsedoktorn som blir indragen i Michaels planer, med värme och sårbarhet.

Även i mindre roller hittar vi minnesvärda prestationer. Peter Stormare är kraftfull som maffiabossen John Abruzzi. Robin Tunney ger tyngd åt advokaten Veronica Donovan. Och Wade Williams gör den korrupte fångvaktaren Brad Bellick till en älskad skurk.

Andra namn värda att nämna är Paul Adelstein som den mystiske agenten Paul Kellerman, Marshall Allman som Lincolns tonårsson LJ och William Fichtner som den besatta FBI-agenten Alexander Mahone.

Kompletta rollistan i Prison Break

Huvudroller:

 • Wentworth Miller som Michael Scofield
 • Dominic Purcell som Lincoln Burrows
 • Amaury Nolasco som Fernando Sucre
 • Robert Knepper som Theodore ”T-Bag” Bagwell
 • Sarah Wayne Callies som Dr. Sara Tancredi
 • Wade Williams som Brad Bellick
 • William Fichtner som Alexander Mahone (säsong 2-4)
 • Paul Adelstein som Paul Kellerman
 • Rockmond Dunbar som Benjamin Miles ”C-Note” Franklin
 • Chris Vance som James Whistler (säsong 3)
 • Robert Wisdom som Norman ”Lechero” St. John (säsong 3)
 • Danay Garcia som Sofia Lugo (säsong 3)
 • Jodi Lyn O’Keefe som Gretchen Morgan (säsong 3-4)
 • Michael Rapaport som Don Self (säsong 4)
 • Mark Feuerstein som Jacob Anton Ness (säsong 5)
 • Inbar Lavi som Sheba (säsong 5)
 • Augustus Prew som David ”Whip” Martin (säsong 5)

Återkommande roller (urval):

 • Marshall Allman som L.J. Burrows
 • Muse Watson som Charles Westmoreland
 • Frank Grillo som Nick Savrinn
 • Peter Stormare som John Abruzzi (säsong 1)
 • Robin Tunney som Veronica Donovan (säsong 1)
 • Stacy Keach som Warden Henry Pope (säsong 1-2)
 • Silas Weir Mitchell som Charles ”Haywire” Patoshik
 • Reggie Lee som Bill Kim (säsong 2)
 • Barbara Eve Harris som FBI Agent Felicia Lang (säsong 2-4)
 • Cress Williams som Wyatt Mathewson (säsong 4)
 • Leon Russom som General Jonathan Krantz (säsong 4)
 • Christian Michael Cooper som Mike Scofield (säsong 5)
 • Rick Yune som Ja (säsong 5)
 • Steve Mouzakis som Van Gogh (säsong 5)
 • Marina Benedict som A&W (säsong 5)
 • Kunal Sharma som Sid (säsong 5)

Notera att detta är ett urval av de mest framträdande rollerna. Det förekommer även många andra återkommande och gästroller under seriens gång.

vagueonthehow from Tadcaster, York, England, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Serien, i korthet

Prison Break sändes ursprungligen på Fox mellan 2005-2009 i fyra säsonger. En femte säsong släpptes 2017. Serien kretsar kring två bröder – Lincoln Burrows som sitter oskyldigt dömd till döden, och hans bror Michael Scofield som är en strukturingenjör. Michael låter sig själv bli fängslad i samma fängelse för att kunna hjälpa sin bror att rymma.

Mycket av serien utspelar sig på det fiktiva fängelset Fox River State Penitentiary. Senare säsonger följer karaktärerna på flykt och i andra fängelser. Serien blev en stor succé och vann flera priser. Den hyllades för sin spänning och oförutsägbara vändningar.

Wentworth Miller som Michael Scofield

Wentworth Miller gjorde ett starkt intryck i rollen som den briljante ingenjören Michael Scofield i fängelsedramat Prison Break. Med sin intensiva utstrålning och karismatiska närvaro lyckades Miller ge liv åt en komplex och driven karaktär.

Innan genombrottet med Prison Break hade Miller haft mindre roller i serier som Buffy och vampyrerna och Popular. Han tog examen från Princeton University 1995 med en kandidatexamen i engelsk litteratur. Trots sin gedigna akademiska bakgrund valde Miller att satsa på skådespelaryrket och flyttade till Los Angeles.

För att förbereda sig för rollen som Michael Scofield ägnade Miller mycket tid åt att sätta sig in i karaktärens tankesätt. Han studerade ingenjörskonst och fängelsearkitektur för att på ett trovärdigt sätt kunna porträttera Michaels noggranna planering av fängelseflykten. Miller utvecklade också ett eget kroppsspråk och sätt att tala för att ge Michael en distinkt personlighet.

Millers hängivna tolkning av Michael Scofield var utan tvekan en av nycklarna till Prison Breaks stora framgångar. Hans förmåga att förmedla Michaels desperata kamp för att rädda sin bror, samtidigt som han navigerade fängelsets råa värld, fängslade tittarna. Wentworth Miller blev snabbt ett välkänt ansikte och mottog flera priser och nomineringar för sin insats, inklusive en Golden Globe-nominering för bästa manliga huvudroll i en dramaserie.

Dominic Purcell som Lincoln Burrows

Dominic Purcell, den australiensiska skådespelaren, fick sitt stora genombrott i rollen som Lincoln Burrows i den populära TV-serien Prison Break. Innan han landade denna ikoniska roll hade Purcell haft en rad mindre roller i filmer som Mission: Impossible II och Equilibrium, samt gästroller i TV-serier som John Doe och North Shore. Det var dock hans skildring av den felaktigt dömde Lincoln Burrows som verkligen satte Purcell på kartan.

En av de viktigaste faktorerna bakom framgången för Prison Break var den unika kemin mellan Purcell och Wentworth Miller, som spelade Lincolns bror Michael Scofield. Trots att de två skådespelarna hade väldigt olika bakgrund och personligheter, lyckades de skapa en trovärdig och gripande brödrarelation på skärmen. Deras vänskap och ömsesidiga respekt utanför inspelningarna bidrog till att göra deras samspel ännu mer övertygande.

I sin tolkning av Lincoln Burrows lyckades Purcell fånga komplexiteten hos en man som har blivit orättvist behandlad av systemet, men som ändå behåller sin värdighet och beslutsamhet. Hans intensiva och råa skådespeleri gav karaktären ett djup som gick bortom den stereotypa ”tuffa killen” och visade Lincolns sårbarhet och lojalitet gentemot sin familj. Purcells insats var en viktig del i att göra Prison Break till en sådan succé, och cementerade hans status som en skicklig och mångsidig skådespelare.

Övriga huvudroller

Två andra skådespelare som hade avgörande roller i Prison Break var Sarah Wayne Callies och Robert Knepper.

Sarah Wayne Callies spelade fängelseläkaren Dr. Sara Tancredi. Callies är en amerikansk skådespelerska född 1977 som tidigare bland annat medverkat i TV-serien Tarzan. I Prison Break blev hennes karaktär Sara Tancredi en viktig allierad till huvudpersonen Michael Scofield. Saras och Michaels spirande romans blev en central del av handlingen. Callies porträtt av den empatiska men starka Sara Tancredi hyllades och bidrog starkt till seriens framgångar.

En annan minnesvärd roll var Theodore ”T-Bag” Bagwell, spelad av Robert Knepper. Knepper föddes 1959 i Ohio och hade en lång bakgrund inom teater innan han fick sitt genombrott i Prison Break. Hans intensiva och oberäkneliga gestaltning av den sociopatiske T-Bag gav serien en oförutsägbar vildhet. T-Bag fungerade som en ständigt närvarande fara för de andra karaktärerna. Kneppers insats gjorde T-Bag till en av de mest ikoniska TV-skurkarna genom tiderna.

Både Callies och Knepper fortsatte medverka genom hela serien och återvände även i uppföljaren 2017. Deras närvaro var avgörande för att skapa den nervkittlande stämning och de komplexa personliga konflikter som definierade Prison Break. Utan Sarah Wayne Callies och Robert Kneppers enastående skådespeleri hade serien inte blivit samma fenomen.

Minnesvärda biroller

Prison Break kryllade av fascinerande och färgstarka biroller som gav serien extra djup och karaktär. Tre av de mest minnesvärda var Fernando Sucre, Benjamin ”C-Note” Franklin och Charles ”Haywire” Patoshik.

Sucre, Michael Scofields cellkamrat och bästa vän på Fox River, spelades av puertoricansk-dominikanske skådespelaren Amaury Nolasco. Med sin osvikliga lojalitet, stora hjärta och dråpliga one-liners blev Sucre snabbt en publikfavorit. Nolasco har även synts i filmer som Transformers och A Good Day to Die Hard.

C-Note, en före detta militär som hamnat snett i livet, porträtterades av Rockmond Dunbar. Dunbar gav C-Note en tuff men ändå sympatisk framtoning och karaktärens kamp för att återförenas med sin familj blev ett starkt sidospår i serien. Dunbar är även känd från Sons of Anarchy och The Mentalist.

En annan oförglömlig biroll var den mentalt instabile men geniala Haywire, spelad av Silas Weir Mitchell. Med intensiv blick och oberäkneligt beteende stal Mitchell ofta scenerna han var med i. Skådespelaren har även haft återkommande roller i serier som My Name Is Earl och Grimm.

Andra minnesvärda biroller inkluderade Robert Knepper som den obehaglige T-Bag, Peter Stormare som maffiabossen John Abruzzi och Stacy Keach som den godhjärtade fängelsedirektören Henry Pope. Tillsammans bidrog de till att göra Prison Break till en mångfacetterad och spännande serie.

Gästskådespelare och nya ansikten

Under Prison Breaks fem säsonger dök flera välkända Hollywoodansikten upp i minnesvärda gästroller. Veteranskådespelaren Peter Stormare (Fargo, Armageddon) spelade den hänsynslöse maffiabossen John Abruzzi under den första säsongen. Hans intensiva porträtt av den manipulative brottslingen blev snabbt ett av seriens mest populära inslag.

Andra tunga namn som medverkade var Silas Weir Mitchell (Grimm) som den instabile fången Haywire, Jeff Perry (Scandal) i rollen som den kontroversiella vicepresidenten och Cress Williams (Black Lightning) som en skoningslös lönnmördare. Även Oscarnominerade William Fichtner anslöt till ensemblen i säsong två som FBI-agenten Alexander Mahone, en komplex karaktär som blev Michael Scofields nemesis.

Prison Break blev också en språngbräda för nya talanger. Rockmond Dunbar hade tidigare mest synts i småroller, men hans porträtt av den sympatiske C-Note gav honom ett stort genombrott. Andra skådespelare som slog igenom via serien var Marshall Allman som Lincolns tonårige son LJ, Wade Williams som den korrupte fångvaktaren Bellick och Jodi Lyn O’Keefe som den hänsynslösa agenten Gretchen Morgan.

Gästskådespelarnas insatser bidrog starkt till att ge Prison Break dess episka känsla och filmiska kvaliteter. Deras närvaro höjde ribban och sporrade seriens ordinarie ensemble till topprestationer. Många av de mest intensiva och dramatiska scenerna involverade just mötet mellan seriens stjärnor och de inbjudna gästskådespelarna. Blandningen av etablerade namn och nya ansikten var en viktig del av showens dynamik och framgång.