Rollistan i Oppenheimer: En översikt

Rollistan i Oppenheimer: En översikt

Christopher Nolans senaste episka filmprojekt, Oppenheimer, har lockat en stjärnspäckad rollista med några av dagens mest framstående skådespelare. Filmen skildrar den legendariske fysikern J. Robert Oppenheimers liv och hans roll i utvecklingen av atombomben under andra världskriget.

Rollistan toppas av den irländske skådespelaren Cillian Murphy, som gestaltar Oppenheimer själv. Murphy har tidigare samarbetat med Nolan i filmer som Inception och Dunkirk. I en intervju beskrev Nolan Murphy som ”en av de mest begåvade skådespelarna i sin generation” och sade att han var perfekt för att gestalta den komplexa Oppenheimer.

Andra stora namn i rollistan i Oppenheimer inkluderar Emily Blunt som Oppenheimers fru Kitty, Matt Damon som generalen Leslie Groves, Robert Downey Jr. som Lewis Strauss och Florence Pugh som psykiatrikern Jean Tatlock. Denna samling av Oscars-vinnare och kritikerhyllade skådespelare lovar att ge liv åt de historiska gestalterna bakom Manhattanprojektet.

Hela rollistan i Oppenheimer

SkådespelareRoll
Cillian MurphyJ. Robert Oppenheimer
Emily BluntKitty Oppenheimer
Robert Downey Jr.Lewis Strauss
Alden EhrenreichSenatens Assistent
Scott GrimesRådgivare
Jason ClarkeRoger Robb
Kurt KoehlerThomas Morgan
Tony GoldwynGordon Gray
John GowansWard Evans
Macon BlairLloyd Garrison
James D’ArcyPatrick Blackett
Kenneth BranaghNiels Bohr
Harry GroenerSenator McGee
Gregory JbaraOrdförande Magnuson
Ted KingSenator Bartlett
Tim DeKaySenator Pastore
Steven HouskaSenator Scott
Tom ContiAlbert Einstein
David KrumholtzIsidor Rabi
Petrie WillinkHolländsk Student
Matthias SchweighöferWerner Heisenberg
Josh HartnettErnest Lawrence
Alex WolffLuis Alvarez
Josh ZuckermanRossi Lomanitz
Rory KeaneHartland Snyder
Michael AngaranoRobert Serber
Dylan ArnoldFrank Oppenheimer
Emma DumontJackie Oppenheimer
Florence PughJean Tatlock
Sadie StrattonMary Washburn
Jefferson HallHaakon Chevalier
Britt KyleBarbara Chevalier
Guy BurnetGeorge Eltenton
Tom JenkinsRichard Tolman
Matthew ModineVannevar Bush
Louise LombardRuth Tolman
David DastmalchianWilliam Borden
Michael Andrew BakerJoe Volpe
Jeff HephnerKongressledamot
Matt DamonLeslie Groves
Dane DeHaanKenneth Nichols
Olli HaaskiviEdward Condon
David RysdahlDonald Hornig
Josh PeckKenneth Bainbridge
Jack QuaidRichard Feynman
Brett DelBuonoOroande Vetenskapsman
Benny SafdieEdward Teller
Gustaf SkarsgårdHans Bethe
James UrbaniakKurt Gödel
Trond FausaGeorge Kistiakowsky
Devon BostickSeth Neddermeyer
Danny DeferrariEnrico Fermi
Christopher DenhamKlaus Fuchs
Jessica Erin MartinCharlotte Serber
Ronald AugusteJ. Ernest Wilkins
Rami MalekDavid Hill
Máté HaumannLeo Szilard
Olivia ThirlbyLilli Hornig
Jack Cutmore-ScottLyall Johnson
Casey AffleckBoris Pash
Harrison GilbertsonPhilip Morrison
James RemarHenry Stimson
Will RobertsGeorge C. Marshall
Pat SkipperJames Byrnes
Steve CoulterJames Conant
Jeremy John WellsAAF Officer
Sean AveryVäderpresentatör
Adam KroegerArmékapten
Drew KenneySoldat
Bryce JohnsonAAF Officer 2
Flora NolanBrännskadeoffer
Kerry WestcottSkrattande Kvinna
Christina HogueKyssande Kvinna
Clay BunkerKyssande Man
Tyler BeardsleyGråtande Man
Maria Teresa ZuppettaTröstande Kvinna
Kate FrenchPresidentens Assistent
Gary OldmanHarry Truman
Hap LawrenceLyndon Johnson

Cillian Murphy som J. Robert Oppenheimer

Cillian Murphy axlar den krävande huvudrollen som den amerikanska teoretiska fysikern J. Robert Oppenheimer i Christopher Nolans storfilm Oppenheimer. Oppenheimer ledde Manhattanprojektet under andra världskriget, vilket resulterade i utvecklingen av världens första atombomb.

Murphy och Nolan har en lång historia av framgångsrika samarbeten. Deras partnerskap sträcker sig över nästan två decennier och sex filmer. Murphy hade tidigare biroller i Nolans Batman Begins, The Dark Knight, Inception, The Dark Knight Rises och Dunkirk. Men i Oppenheimer får Murphy för första gången axla huvudrollen i en Nolan-film.

Inför rollen som Oppenheimer kastade sig Murphy in i omfattande förberedelser. Han läste på om fysikerns liv, studerade kärnfysik och tillbringade tid i New Mexico där Manhattanprojektet ägde rum. Murphys intensiva och nyanserade skådespeleri har hyllats av kritiker och gjort honom till en tidig Oscarsfavorit.

Murphy har sagt att Oppenheimer är en av de mest komplicerade och mångfacetterade karaktärerna han någonsin porträtterat. Att gestalta den briljanta fysikern som ledde utvecklingen av det dödligaste vapnet i mänsklighetens historia, för att sedan bli en förespråkare för kärnvapennedrustning, var både en enorm utmaning och ett privilegium för den irländska skådespelaren.

Emily Blunt som Katherine ”Kitty” Oppenheimer

Emily Blunt, känd från filmer som The Devil Wears Prada, Edge of Tomorrow och A Quiet Place, axlar rollen som Katherine ”Kitty” Oppenheimer i Christopher Nolans biografiska drama. Kitty var en tysk-amerikansk biolog och botaniker som blev J. Robert Oppenheimers hustru 1940, efter att ha varit gift tre gånger tidigare.

Blunt har under sin karriär visat prov på en imponerande mångsidighet och förmåga att porträttera starka kvinnliga karaktärer. Inför rollen som Kitty Oppenheimer mötte Blunt regissören Nolan i Los Angeles och tackade omedelbart ja när hon erbjöds rollen. I en intervju med Total Film beskrev Blunt Kitty som en monumental närvaro i Oppenheimers liv, både som förtrogen och som ett eget vetenskapligt snille.

Kitty var enligt Blunt en stor personlighet som inte nödvändigtvis anpassade sig till tidens ideal av en hemmafru. Paret fick två barn tillsammans, Peter och Toni, men flyttade till Los Alamos i New Mexico för Manhattanprojektet. Blunt menar att Kitty var en av många briljanta kvinnor vars hjärnor gick till spillo vid diskbänken under den här tiden.

För att förbereda sig för rollen läste Blunt på om Kittys liv och försökte fånga hennes komplexa personlighet och relation till den berömde maken. Resultatet är en nyanserad och gripande tolkning av en fascinerande kvinna i skuggan av historien.

Övriga nyckelroller

Vid sidan av Cillian Murphy i titelrollen innehåller Oppenheimer flera andra starka skådespelarinsatser. Matt Damon spelar Leslie Groves, den hårdhudade generalen som ledde Manhattanprojektet. Damon porträtterar Groves som en krävande och ibland sarkastisk ledare, men också som en driven och intelligent man som var avgörande för att atombomben skulle bli verklighet.

Robert Downey Jr. gör en minnesvärd roll som Lewis Strauss, en inflytelserik medlem av atomenergikommissionen som blev Oppenheimers ärkerival. Downey Jr. fångar Strauss komplexa personlighet – ambitiös, hämndlysten men också patriotisk. Strauss var en stark förespråkare för vätebomben och spelade en nyckelroll i att Oppenheimer förlorade sin säkerhetsklassificering.

Florence Pugh lyser i rollen som Jean Tatlock, en psykiatriker som hade ett passionerat och stormigt förhållande med Oppenheimer. Trots att Pughs roll är relativt liten gör hon ett starkt intryck och fångar Tatlocks intellekt, depression och kommunistiska sympatier. Tatlock tog sitt liv 1944, vilket blev ett hårt slag för Oppenheimer.

Andra minnesvärda insatser görs av Benny Safdie som den ungerska fysikern Edward Teller, Michael Angarano och Josh Hartnett som de unga fysikerna Robert Serber och Ernest Lawrence, samt Rami Malek som en fiktiv säkerhetsagent.

Svenska skådespelare i Oppenheimer

Christopher Nolans storfilm Oppenheimer har en imponerande rollista med flera svenska skådespelare i framträdande roller.

Gustaf Skarsgård spelar den tyske kärnfysikern Hans Bethe som ledde den teoretiska avdelningen av Manhattanprojektet på uppdrag av Oppenheimer. Skarsgård är mest känd för rollen som Floki i Vikings och har även medverkat i Westworld skapad av Nolans bror Jonathan. Om att arbeta med Nolan säger Skarsgård att man känner sig som en del av något meningsfullt och att Nolan skapar en intim stämning på inspelningen trots produktionens storlek.

Alden Ehrenreich, känd från Hail, Caesar! och Solo: A Star Wars Story, spelar en namnlös senatorsassistent. Trots begränsad tid på duken gör Ehrenreich ett starkt intryck i scenerna med Robert Downey Jr. som spelar Lewis Strauss. Ehrenreich berättar att Downey Jr. bjöd ut honom på middag första dagen och att de utvecklade en nära vänskap under inspelningen.

David Dencik syns i rollen som Toby Esterhase, en figur han tidigare spelat i Nolans film Tinker Tailor Soldier Spy från 2011. Den svensk-danske skådespelaren har även haft roller i The Girl with the Dragon Tattoo, Chernobyl och James Bond-filmen No Time to Die. Dencik har inte kommenterat Oppenheimer men har tidigare sagt att Nolan är en regissör som vet exakt vad han vill ha.

De svenska inslagen bidrar till den internationella känslan i Oppenheimer och visar på Nolans förmåga att samla skådespelare från olika bakgrunder. Skarsgård, Ehrenreich och Dencik gör alla starka rolltolkningar och förhöjer filmens kvalitet ytterligare.