En titt på rollistan i Ondskan (tv-serie)

En första titt på rollistan i Ondskan (tv-serie)

TV-serien Ondskan, baserad på Jan Guillous klassiska roman, har premiär hösten 2023 på TV4 och C More. I rollistan i Ondskan (tv-serie) finner vi flera talangfulla svenska och norska skådespelare.

Huvudrollen som Erik Ponti spelas av Isac Calmroth, känd från serier som Håll andan, Helt perfekt och Älska mig. Den norska skådespelerskan Thea Sofie Loch Næss, som tidigare setts i Julstormen, axlar rollen som köksan Marja som inleder en förbjuden relation med Erik.

Alexander Gustavsson, aktuell i Pojkarna och The Playlist, spelar Eriks vän Pierre Tanguy. I rollen som den grymme mobbaren Otto Silverhielm ser vi Christian Fandango Sundgren, senast i Händelser vid vatten.

Även Gustaf Skarsgård, som spelade Otto Silverhielm i filmen från 2003, är med i TV-serien – denna gång i rollen som Eriks pappa Åke Ponti. Övriga roller inkluderar Ruth Vega Fernandez som Eriks mamma Karin Ponti och Björn Mosten som läraren Leffler.

Hela rollistan i Ondskan (tv-serie)

SkådespelareRollAvsnitt
Isac CalmrothErik Ponti6 avsnitt, 2023
Thea Sofie Loch NæssMarja6 avsnitt, 2023
Alexander GustavssonPierre Tanguy6 avsnitt, 2023
Christian Fandango SundgrenOtto Silverhielm6 avsnitt, 2023
Ruth Vega FernandezKarin Ponti6 avsnitt, 2023
Björn MostenLeffler6 avsnitt, 2023
Gustaf SkarsgårdÅke Ponti6 avsnitt, 2023
Nonni Ardal HammarströmDahlén6 avsnitt, 2023
Leon HenzelBernhard Von Schrantz6 avsnitt, 2023
Jens HulténTosse Berg5 avsnitt, 2023
Saga SarkolaStina5 avsnitt, 2023
Simon NorrthonRektor Stjernsberg5 avsnitt, 2023
Stella JuhlinKöksflicka5 avsnitt, 2023
Rasmus KälvenstamStudent5 avsnitt, 2023
Susanne Harju-JeantyÖverhuvud Hushållerska5 avsnitt, 2023
Vivi LaakkoKöksflicka5 avsnitt, 2023
Anna AzcárateSjuksköterska4 avsnitt, 2023
Jonathan FalkMilton4 avsnitt, 2023
Aksel MorisseLärare Stjernsberg3 avsnitt, 2023
Fredrik HammarRestauratör2 avsnitt, 2023
Kalle WesterdahlHenning Ekengren2 avsnitt, 2023
Mats RudalCG Silverhielm2 avsnitt, 2023
Anders JohannissonRektor Vasa Real2 avsnitt, 2023
Simon TarakkamäkiJohan S1 avsnitt, 2023
Philippa MagnussonBirgit Westman1 avsnitt, 2023
Cecilia HällAnn-Christins mamma1 avsnitt, 2023
Arvid SandAffe1 avsnitt, 2023
Ralf BeckSimlärare1 avsnitt, 2023
Ludvig DeltinBörje1 avsnitt, 2023
Magnus ReinfeldtPierres pappa1 avsnitt, 2023
Eliot WaldfogelGymnasieelev1 avsnitt, 2023
Rufus GlaserDen yngsta1 avsnitt, 2023
Inca LeijonborgBibliotekarie1 avsnitt, 2023
Jannike GrutSvenskalärareOkända avsnitt

Isac Calmroth som Erik Ponti

I huvudrollen som 16-årige Erik Ponti ser vi den lovande unga skådespelaren Isac Calmroth. Calmroth har tidigare synts i roller i serier som Helt perfekt och Håll andan!, men det är som den våldsbenägne men sympatiske Erik som han verkligen får chansen att visa vad han går för.

För att förbereda sig för rollen som den tävlingssimmande Erik tränade Calmroth simning varje dag i tre månader. Det hårda arbetet lönade sig och Calmroth gör en stark och trovärdig tolkning av den unge mannen som skickas till internatskolan Stjärnsberg efter att ha blivit relegerad från sin tidigare skola på grund av slagsmål.

På Stjärnsberg möter Erik ett brutalt system av pennalism och förtryck från äldre elever. Calmroth fångar Eriks inre kamp mellan att anpassa sig eller göra uppror. I en förbjuden kärleksrelation med köksbiträdet Marja hittar Erik någon som ser hans sårbarhet bakom den tuffa fasaden.

Calmroths intensiva porträtt gör det omöjligt att inte hoppas att Erik ska segra mot övermakten. Han visar både den vrede och den längtan som driver karaktären. Det ska bli spännande att följa Isac Calmroths fortsatta skådespelarkarriär efter det här imponerande genombrottet.

Thea Sofie Loch Næss som Marja

Den norska skådespelerskan Thea Sofie Loch Næss axlar rollen som köksan Marja i Rollistan i trolltider – legenden om bergatrollet. Marja arbetar i köket på internatskolan Stjärnsberg där hon träffar eleven Erik.

Trots det strikta förbudet mot all kontakt mellan personal och elever uppstår känslor mellan Marja och Erik. De inleder i hemlighet en förbjuden kärleksrelation, väl medvetna om riskerna det innebär.

Thea Sofie Loch Næss har tidigare spelat roller som unga, starka kvinnor i bland annat Netflix-serien The Last Kingdom och filmen The Last King. Som Marja får hon utforska en ny sida – en ung kvinna som dras in i en intensiv men omöjlig kärlek.

Relationen mellan Marja och Erik präglas av passion men också rädsla för att bli avslöjade. De måste hela tiden dölja sina känslor och smyga runt för att kunna träffas. Deras kärlek sätts på prov gång på gång i en värld där den inte får existera.

Gustaf Skarsgård som Eriks pappa

Gustaf Skarsgård, som tidigare spelade den sadistiske Otto Silverhielm i filmen Ondskan från 2003, återvänder nu 20 år senare för att porträttera Eriks pappa Åke Ponti.

Åke är en komplex karaktär med ett mörkt förflutet. Som ung blev han själv utsatt för pennalism och övergrepp på internatskolan Stjärnsberg. Dessa traumatiska upplevelser har format honom till den stränga och känslomässigt frånvarande far han är idag.

Relationen mellan Erik och Åke är spänd genom hela serien. Åke har svårt att visa ömhet och förståelse för sin son, vilket driver dem längre ifrån varandra. Samtidigt skymtar vi ibland en sårbarhet hos Åke, en önskan om att kunna nå fram till Erik.

Gustaf Skarsgårds nyanserade tolkning ger en ny dimension till Åke. Till skillnad från den endimensionellt elake Otto Silverhielm, framstår Åke som en bruten man som själv bär på djupa sår. Skarsgårds subtila agerande fångar Åkes inre kamp och låter oss ana ett stänk av medkänsla för denna till synes känslokalle far.

Samspelet mellan Skarsgård och huvudrollsinnehavaren Ossian Skarsgård, som spelar Erik, är elektriskt. De lyckas skildra den komplexa far-och-son-dynamiken med en rå äkthet som berör på djupet.

Övriga viktiga roller

Alexander Gustavsson spelar Pierre Tanguy, Eriks nära vän på internatskolan Stjärnsberg. Pierre är en intellektuell och bokälskande kille som ofta blir mobbad av de andra eleverna. Trots detta vägrar han att försvara sig själv. Pierres vänskap är viktig för Erik, då de båda är utstötta på skolan.

Christian Fandango Sundgren gör rollen som den grymme mobbaren Otto Silverhielm. Silverhielm njuter av pennalismen på skolan och ser ner på de svagare eleverna. Han blir Eriks ärkefiende och de hamnar i flera våldsamma konfrontationer. Silverhielms ondska driver på mycket av handlingen.

Ruth Vega Fernandez spelar Eriks mamma Karin Ponti. Hon är ett offer för Eriks våldsamma styvfar, men försöker ändå skydda sin son så gott hon kan. Karin har en viktig roll i att visa Eriks tuffa uppväxt och varför han har svårt att kontrollera sitt humör.

Leffler, spelad av Björn Mosten, är en av Silverhielms närmsta män och deltar i mobbningen av de andra eleverna. Han visar hur pennalismen genomsyrar hela skolan och får även de ”goda” eleverna att delta i förtrycket av de svagare.

Tillsammans bidrar dessa karaktärer till att skapa den råa och obarmhärtiga miljön på Stjärnsberg. De är alla viktiga pusselbitar för att visa den ondska som Erik tvingas konfrontera, både inom sig själv och hos andra. Deras närvaro förstärker dramats intensitet och Eriks inre kamp.