Alla filmer och TV-program med Tom Hardy

Utforska Alla filmer och TV-program med Tom Hardy

Tom Hardy är en brittisk skådespelare som har gjort ett starkt intryck på både den stora och lilla skärmen med sina intensiva och mångsidiga prestationer. Född i London 1977 började Hardy sin karriär i början av 2000-talet med roller i tv-serier som ”Band of Brothers” och filmer som ”Black Hawk Down”.

Men det var hans porträtt av fängelseintagen Charles Bronson i filmen ”Bronson” 2008 som verkligen satte Hardy på kartan och visade hans förmåga att helt försvinna in i en komplex och krävande roll. Sedan dess har han medverkat i en rad uppmärksammade filmer och tv-program med Tom Hardy i huvudrollen, inklusive Christopher Nolans ”Inception” och ”The Dark Knight Rises”, krigsdramat ”Dunkirk”, kriminaldramat ”Legend” (där han spelade tvillingbröder), och sci-fi-actionfilmen ”Mad Max: Fury Road”.

Hardy har också gjort sig ett namn på tv med roller i serier som ”Peaky Blinders” och ”Taboo”, den sistnämnda som han även var med och skapade. Oavsett om det är en blockbuster-film eller en mindre independentproduktion så är Tom Hardy alltid ett spännande val som för med sig en råhet, sårbarhet och intensitet till sina roller. Hans imponerande filmografi visar på en skådespelare som ständigt utmanar sig själv och som inte är rädd för att ta sig an mörka och komplexa karaktärer.

Alla filmer och TV-program med Tom Hardy, i ordning

Här är en tabell över Tom Hardys film- och TV-framträdanden:

ÅrTitelRollNoter
2001Band of BrothersJohn A. JanovecTV-serie, 2 avsnitt
2001Black Hawk DownSPC Lance TwomblyFilm
2002Star Trek: NemesisShinzonFilm
2003LD 50 Lethal DoseMattFilm
2003Dot the ITomFilm
2004Layer CakeClarkieFilm
2005ColditzJack RoseTV-serie, 2 avsnitt
2005The Virgin QueenRobert DudleyTV-serie, 4 avsnitt
2006Marie AntoinetteRaumontFilm
2007Stuart: A Life BackwardsStuart ShorterTV-film
2007Oliver TwistBill SikesTV-serie, 5 avsnitt
2008RocknRollaHandsome BobFilm
2008BronsonCharles BronsonFilm
2009Wuthering HeightsHeathcliffTV-serie, 2 avsnitt
2009The TakeFreddieTV-serie, 4 avsnitt
2010InceptionEamesFilm
2011Tinker Tailor Soldier SpyRicki TarrFilm
2011WarriorTommy Riordan ConlonFilm
2012This Means WarTuck HansenFilm
2012The Dark Knight RisesBaneFilm
2012LawlessForrest BondurantFilm
2013LockeIvan LockeFilm
2014The DropBob SaginowskiFilm
2014-2022Peaky BlindersAlfie SolomonsTV-serie
2015Child 44Leo DemidovFilm
2015Mad Max: Fury RoadMax RockatanskyFilm
2015LegendRonald & Reginald KrayFilm
2015The RevenantJohn FitzgeraldFilm
2017DunkirkFarrierFilm
2017TabooJames DelaneyTV-serie, 8 avsnitt. Även skapare och producent
2018VenomEddie Brock / VenomFilm. Även producent
2020CaponeAl CaponeFilm
2021Venom: Let There Be CarnageEddie Brock / VenomFilm. Även manus och producent
2024Venom 3Eddie Brock / VenomFilm. Även manus och producent
TBAMad Max: The WastelandMax RockatanskyFilm

Notera: TBA = To be announced, dvs ej bekräftat premiärdatum ännu.

Genombrott och hyllade roller

Tom Hardys karriär tog fart på allvar med hans porträtt av fången Charles Bronson i filmen Bronson från 2008. Hardy gick upp i vikt och förvandlade sig till den notoriske brottslingen, vilket resulterade i hyllningar från kritiker som kallade det en ”tour de force”-prestation.

Samarbeten med Christopher Nolan

Hardys samarbete med regissören Christopher Nolan har lett till några av hans mest minnesvärda roller. I Inception från 2010 spelade han den charmiga bedragaren Eames, en roll som Nolan ansåg att Hardy var perfekt för tack vare sin förmåga att helt uppgå i en karaktär.

Deras nästa samarbete var i The Dark Knight Rises 2012, där Hardy spelade skurken Bane. Trots att hans ansikte var täckt av en mask levererade Hardy en intensiv och fysiskt imponerande prestation som Batmans muskulöse nemesis.

Kritikerrosade insatser

I Warrior från 2011 spelade Hardy en krigsveteran som tävlar i MMA. Hans engagerade tolkning av den plågade men beslutsamma fightern hyllades av kritiker och cementerade hans status som en mångsidig skådespelare.

Hardy tog sig an rollen som Mad Max i Mad Max: Fury Road 2015, en prestation som många anser vara en av hans bästa. Med minimala dialoger lyckades Hardy förmedla karaktärens inre kamp och utveckling genom intensiv fysisk skådespeleri i George Millers visuellt häpnadsväckande post-apokalyptiska mästerverk.

Dessa roller belyser Tom Hardys förmåga att fullständigt förkroppsliga vitt skilda karaktärer, från charmiga bedragare till plågade antihjältar, och har befäst hans rykte som en av sin generations mest begåvade skådespelare.

Samarbeten med kända regissörer

Tom Hardy har haft förmånen att arbeta med några av de mest hyllade regissörerna i modern film. Dessa samarbeten har inte bara resulterat i kritikerrosade och kommersiellt framgångsrika filmer, utan har också bidragit till att forma Hardys karriär och rykte som en mångsidig och begåvad skådespelare.

Christopher Nolan

Ett av Hardys mest betydelsefulla samarbeten har varit med den visionära regissören Christopher Nolan. Hardy hade en central roll som Eames, en skicklig bedragare, i Nolans sci-fi-thriller Inception från 2010. Filmen blev en enorm succé och etablerade Hardy som en stjärna att räkna med i Hollywood.

Hardy återförenades med Nolan för The Dark Knight Rises 2012, där han spelade den maskerade skurken Bane. Trots att hans ansikte var täckt under större delen av filmen, levererade Hardy en intensiv och fysiskt imponerande prestation som gjorde Bane till en av de mest minnesvärda antagonisterna i Nolans Batman-trilogi.

Duon samarbetade igen i krigsdramat Dunkirk 2017, där Hardy hade en mindre men viktig roll som en RAF-pilot. Nolans förtroende för Hardy som skådespelare är tydligt, och deras samarbeten har konsekvent resulterat i fängslande och kraftfulla filmupplevelser.

Alejandro González Iñárritu

Hardy tog sig an en av sina mest krävande roller hittills i Alejandro González Iñárritus episka överlevnadsdrama The Revenant från 2015. Som John Fitzgerald, en hänsynslös pälsjägare som sviker Leonardo DiCaprios huvudkaraktär, levererade Hardy en rå och obehagligt övertygande prestation som renderade honom en Oscars-nominering för bästa manliga biroll.

Iñárritu prisade Hardys hängivenhet till rollen och hans förmåga att fullständigt förkroppsliga den komplexa och ofta osympatiska karaktären. Deras samarbete drev Hardy till nya höjder som skådespelare och cementerade hans ställning som en av de mest efterfrågade talangerna i branschen.

George Miller

I George Millers efterlängtade återupplivande av Mad Max-franchisen, Mad Max: Fury Road från 2015, axlade Hardy den ikoniska rollen som ”Mad” Max Rockatansky, ursprungligen spelad av Mel Gibson. Med minimala dialoger förlitade sig Hardy på sin intensiva närvaro och fysiska uttrycksfullhet för att ge liv åt den trasiga men ändå heroiska karaktären.

Millers vilda och visuellt häpnadsväckande film krävde mycket av sin ensemble, och Hardys engagemang och uthållighet var avgörande för att göra Fury Road till en modern actionklassiker. Filmen vann stor kritisk uppskattning och kommersiell framgång, och befäste Hardys status som en actionhjälte för en ny generation.

Genom att arbeta med dessa hyllade regissörer har Tom Hardy inte bara fått möjlighet att visa upp sin imponerande bredd som skådespelare, utan också varit en del av några av de mest betydelsefulla och inflytelserika filmerna under det senaste årtiondet. Dessa samarbeten har utan tvekan bidragit till att göra honom till en av de mest eftertraktade och respekterade talangerna i branschen idag.

TV-roller och skapande av ’Taboo’

Tom Hardy har inte bara gjort succé på vita duken utan även på tv-skärmen. En av hans mest uppmärksammade tv-roller är som den mystiske och våldsbenägne Alfie Solomons i den populära serien Peaky Blinders. Hardy dök först upp i seriens andra säsong 2014 och blev snabbt en favorit bland tittarna med sin intensiva närvaro.

Men Hardys kanske mest ambitiösa tv-projekt hittills är Taboo från 2017, som han inte bara spelar huvudrollen i utan även var med och skapade. Serien, som utspelar sig i 1800-talets London, följer James Delaney (Hardy) som återvänder hem efter att ha varit försvunnen i Afrika i över ett decennium. Med sig har han ett mystiskt arv och planer på hämnd mot Brittiska Ostindiska Kompaniet.

Hardys engagemang i Taboo

Hardy var djupt involverad i alla aspekter av Taboo, från manus till produktion. Han utvecklade idén tillsammans med sin far Chips Hardy och skaparen av Peaky Blinders, Steven Knight. I en intervju beskrev Hardy arbetet med serien som ett ”passion project” och betonade vikten av autenticitet i skildringen av tidsperioden.

Förutom att spela den gåtfulle huvudrollen James Delaney, som han kallar en ”djupt skadad” karaktär, var Hardy även exekutiv producent för Taboo. Hans engagemang och hängivenhet till projektet är tydligt i den mörka, atmosfäriska värld som byggs upp i serien.

Taboo fick positiva recensioner och har förnyats för en andra säsong, som för närvarande är under utveckling. Det är tydligt att Hardys mångsidiga talang sträcker sig bortom skådespeleriet, då han även visat prov på imponerande kreativa färdigheter bakom kameran. Med projekt som Taboo fortsätter han att utmana sig själv och utforska nya territorier inom film och tv.

Kommande projekt

Tom Hardy har flera spännande projekt på gång de kommande åren. Ett av de mest efterlängtade är utan tvekan den tredje filmen i Venom-franchisen, med titeln Venom: The Last Dance. Filmen är planerad att ha biopremiär den 25 oktober 2024 och Hardy återvänder i rollen som Eddie Brock/Venom. Nya tillskott i skådespelarensemblen inkluderar Juno Temple, Chiwetel Ejiofor och Clark Backo. Kelly Marcel, som skrev manus till de två tidigare filmerna, gör nu sin regidebut.

Inspelningarna av Venom: The Last Dance pausades tillfälligt på grund av skådespelarstrejken förra året, men återupptogs i slutet av november. I februari avslöjade Juno Temple att de närmade sig slutet av inspelningarna och att det har varit en vild och underbar resa. Hon uttryckte sin entusiasm över att få arbeta med Hardy och resten av teamet.

Ett annat projekt som väcker nyfikenhet är actionfilmen Havoc, regisserad av Gareth Evans. Filmen kretsar kring Hardys rollfigur, en detektiv som ger sig ut på ett uppdrag för att rädda en politikers son. Inspelningarna avslutades redan 2021, men Netflix har ännu inte meddelat något premiärdatum. Samarbetet mellan Hardy och Evans, känd för sina hyllade actionfilmer The Raid, lovar en spännande och adrenalinfylld upplevelse.

Utöver dessa projekt har Hardy nyligen synts i en biroll i The Bikeriders, en film som jämförts med tv-serien Sons of Anarchy. Trots att det är en mindre roll har Hardys insats fått beröm. Med en stjärnspäckad ensemble som inkluderar Austin Butler och Jodie Comer, samt ett imponerande betyg på 83% på Rotten Tomatoes, är The Bikeriders en av Hardys mest efterlängtade kommande filmer.

Det finns även rykten och spekulationer om andra potentiella projekt för Hardy. Vissa hoppas på ett återseende med regissören Christopher Nolan efter deras framgångsrika samarbeten i Inception och The Dark Knight Rises. Andra ser fram emot att se Hardy ta sig an fler utmanande och transformativa roller, likt hans prisbelönta insats i Legend.

Tom Hardy – En av vår tids mest elektrifierande skådespelare

Tom Hardy har under de senaste två decennierna etablerat sig som en av de mest mångsidiga och kraftfulla skådespelarna i sin generation. Med en imponerande filmografi som spänner över en mängd genrer har han gång på gång visat prov på sin förmåga att fullständigt förkroppsliga de roller han tar sig an.

En karriär kantad av minnesvärda prestationer

Från tidiga genombrott i filmer som Black Hawk Down och Bronson till kritikerrosade insatser i Warrior, Mad Max: Fury Road och The Revenant har Hardy levererat en strid ström av intensiva och oförglömliga rolltolkningar. Hans förmåga att försvinna in i sina karaktärer och porträttera både sårbarhet och råstyrka med samma övertygelse har gjort honom till en eftertraktad skådespelare för några av branschens främsta regissörer.

Hardys arbete på tv har varit lika anmärkningsvärt, med hyllade insatser i serier som Peaky Blinders och Taboo. Hans förmåga att fånga tittarnas uppmärksamhet och driva berättelsen framåt med sin blotta närvaro är ett bevis på hans exceptionella talang.

En ljus framtid i sikte

Med flera spännande projekt på gång, inklusive en återkomst som Venom i den kommande uppföljaren och en huvudroll i den efterlängtade filmen Mad Max: The Wasteland, visar Hardys stjärna inga tecken på att slockna. Hans engagemang för sitt hantverk och villighet att ta sig an utmanande och mångfacetterade roller lovar att fortsätta leverera oförglömliga ögonblick på vita duken och små skärmar under kommande år.

Det råder ingen tvekan om att Tom Hardy har lämnat ett outplånligt avtryck på filmindustrin. Hans imponerande skådespelarinsatser, professionella arbetsmoral och förmåga att ständigt överraska och förtjusa publiken har cementerat hans status som en sann ikon. Oavsett vilka roller han väljer härnäst kommer en sak att vara säker – med Tom Hardy i spetsen kommer det att bli en vild och oförglömlig resa.